Neki od slučajeva Dr Dragana Stojanovića

 

 

 

 

 

Šta je dentalni implant?

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se stavlja u kost vilice i srasta sa njom, a sluzi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su idealna opcija za pacijente  kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontoze, neuspelog lečenja zuba, traume ili bilo kog drugog razloga .Ugradnjom zubnih implanata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova , te je na taj način fiziološki i funkcionalno opravdanije korišćenje ove savremene metode nadoknađivanja izgubljenih zuba, a kod totalne bezubosti , predstavlja jedinu mogućnost za dobijanje fiksne nadoknade (izbegavanje mobilne proteze).

Zašto implant?

– Ne diraju se zdravi zubi
– Izbegava se nošenje proteze koja se vadi iz usta
– Zaustavlja resorpciju (gubitak) kosti  
– Moguce je kopčati (stabilizovati)  totalnu protezu preko implanta
– Osećaj je isti kao kod prisustva sopstvenog zuba
– Savršena dugotrajna stabilnost

Operacija sinus lift + implantanti


MDI – mini dental implant – jednostavno rešenje komplikovanih situacija

Mini dental implanti su nastali iz težnje da se u slučajevima velike koštane atrofije omogući pacijentima ugodno i stabilno nosenje proteze. Predstavljaju dugovečno rešenje koje daje rezultate odmah.

Piezohirurgija

Piezohirurgija predstavlja revolucionarnu granu hirurgije koja je dovela do veliog napredka u stomatologiji, pružajući mnogo veći komfor pacijentu. Efekat piezo aparata se zasniva na piezoelektričnim i ultrazvučnim trodimenzionalnim mikrovibracijama, bez upotrebe rotirajućih svrdala i freza. Na taj način predstavlja potpuno atraumatski način obrade kosti i  minimalno krvarenje.

Može se koristiti u implantologiji, oralnoj i parodontalnoj hirurgiji.       

Nadoknada kosti

Da bi implantacija uspela, moramo imati dovoljan volumen kosti. Gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Ako kost nije dovoljna u sve tri dimenzije pristupamo nadogradnji kosti(augmentaciji) veštačkim koštanim materijalima u koju ćemo posle nekog vremena uspešno ugraditi implantat.

Podizanje sinusa / Sinus lift

Sinus lift je procedura koja podrazumeva podizanje sluzokože sinusa i opunjavanje praznog prostora veštačkim koštanim materijalima. Ova procedura se izvodi u sklopu implantološkog zahvata. Pacijent pritom nema drugačiji osećaj niti mu se uzima više vremena nego što je to slučaj sa standardnom procedurom ugradnje implantata. Sinus lift operacija se izvodi rutinski i nema nikada kompliacija.

Veoma često  nakon gubitka zuba u bočnim regijama vilice nema dovojno kosti za ugradnju implantata. Nedostatak kosti u gornjoj vilici se najčešće ispoljava kroz uvećanje sinusne šupljine. U tom slučaju se ne može se pristupiti ugradnji implantata jer bi zubni implanti ugrađeni u takvu kost prominirali (ulazili) u sinusnu šupljinu. Ipak, to ne znači da u takvoj situaciji nije moguće ugraditi implante, već se uz sinus lift operaciju to može izvesti.