• ZUBNA PROTETIKA

    Zubna protetika predstavlja granu stomatologije koja ima za cilj da nadoknadi izgubljene zube ali i da na najbolji mogući način reši svaki problem estetske prirode.  Naša ordinacija nudi visokotehnološka rešenja koja transformišu Vaš osmeh.

FIKSNA PROTETIKA

Bezmetalna keramika

CIRKONIJUM KRUNICE

Cirkonijum je materijal visoke čvrstoće u boji prirodnih zuba. Pošto nemaju metal u sebi sprovođenje svetlosti i prirodnost zuba nadaleko nadmašuje standardnu metalo-keramiku.

Kako cirkonijum unapređuje vaš osmeh:

  • Prirodan izgled: Cirkonijum se lako prilagođava boji  vaših prirodnih zuba, pružajući nenadmašnu estetiku.
  • Izuzetna čvrstoća: Osetite sigurnost uz materijal koji je izuzetno čvrst, obezbeđujući dugovečnost vaših zubnih nadoknada.
  • Preciznost i udobnost: Digitalna tehnologija omogućava precizno oblikovanje cirkonijumskih kruna i mostova, prilagođavajući ih Vasim individualnim potrebama. Nakon brušenja zuba, uzima se otisak intraoralnim skenerom, a zatim se kompjuterski DIGITALNO prave zubi, režu od specijalnih blokova.

Osmehnite se sa poverenjem, jer cirkonijum krune i mostovi u našoj ordinaciji predstavljaju spoj vrhunske tehnologije i estetike koji traje.

Staklokeramičke krunice

Korišćenjem staklokeramike postižu se  neograničene mogućnosti za postizanje visokih estetskih standarda, posebno u “zoni osmeha” gde je estetika primarna. Krunica od ovog materijala biće dugotrajna i čvrsta, a zahvaljujući činjenici da svetlost propušta gotovo isto kao i prirodni zubi, osiguraće Vam potpuno prirodan izgled . Nakon brušenja zuba, uzima se otisak intraoralnim sekenrom, a zatim se kompjuterski DIGITALNO prave zubi.

Fasete (VINIRI)

Zubne fasete  su tip nadogranje koji se postavlja samo sa prednje strane zuba, za razliku od krunica koje obavijaju ceo zub. One su pogodne  za korigovanje estetskih nedostataka, kao što su izmenjena boja zuba ili izmenjen i nepravilan položaj ili oblik zuba.

Fasete  se izrađuju uz pomoć računara, takozvanom CAD/CAM tehnologijom, a na osnovu modela koji se dobija digitalnim otiskom  (intraoralnim skeneranjem). Tako se postiže savršena preciznost, koja je neophodna jer debljina vinira iznosi 0,5-0,7 mm. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i kvalitetnim savremenim materijalima, dobija se izuzetan stepen preciznosti i podudarnosti.

Još jedna prednost keramičkih faseta je u tome što za njihovo postavljenje nije potrebno prethodno agresivno brušenje zuba, već se uklanja samo mali sloj zubne gleđi.

Non prep fasete (viniri)

Ovo je vrsta faseta za koju nije potrebno prethodno brušenje zuba. Ono što ih čini posebnim jeste da su izuzezno tanki (oko 0.2 mm) a istovremeno i otporni.

Hollywood smile

Hollywood smile je prva asocijacija kada se pomenu bezmetalni radovi (cirkonijum i staklokeramika). On podrazumeva izradu krunica, faseta ili mostova na svim zubima , ili na svim vidljivim zubima koje moraju  biti izrazito bele boje, tj. bleach boje koje se razlikuju u 4 nijanse.   

keramičke plombe (inleji)

Najbolji izbor koji možete napraviti za svoj zub koji je oštećen karijesom ili starom plombom je keramicki inlej. Njime je celokupni ispun u zubu napravljen od keramike, koji je mnogo tvrđi i otporniji od kompozitnih materijala (belih plombi). Ne zahtevaju brušenje svih površina zuba kao za krunicu već  samo parcijalno brušenje kao za plombu. Posebno pogodni zubi su oni na koje je potrebno staviti veliku plombu, čime oni postaju neotporni. Postavljanjem keramickog inleja, vek takvih zuba se znatno produžava, uz savršenu estetiku.

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice poseduju metalnu osnovu na koju se nanosi keramika u boji prirodnog zuba. Metal pruža čvrstocu a keramički sloj estetski prihvatljiv izgled.

Mobilna protetika

Pored klasičnih akrilatnih proteza u  ordinaciju se rade i proteze od najsavremenijih elasticnih materijala su koji imaju bolja mehanička svojstva i prijatnije su za pacijenta.

Tu spadaju Breflex, Biodentaplast, Valplast.

Breflex elastične proteze

Breflex pripada grupi polyamida i oni su 100% monomer-free materijali (ne mogu izazvati alergijske reakcije). Ove proteze su fleksibilne, gotovo neuništive. Ono što posebno ističe ovaj materijal je mogućnost izrade jako tankih i gracilnih delova čak i do 0,5 mm debljine.

Indikacije:

-Odličan materijal za pacijente koji žele parcijalne proteze bez kukica,

-Idealan za pacijente sa alergijom na akrilate,

– kod pacijenata koji imaju osetljivo nepce i pod usne duplje i teško se navikavaju na klasične proteze.

Biodentaplast proteze

Elastične parcijalne proteze najnovije generacije sa bojom desni ili providne po želji pacijenta. Rade se sa providnim kukicama koje daju veći komfor pacijentu i nisu vidljive u estetskoj zoni. Takođe pogodnost ovih proteza je što su dosta tanje, sa smanjenim nepcem pa su mnogo prijatnije za pacijenta, a povećana savitljivost omogućava prilagođavanje i najtežim protetskim slučajevima.

Proteze na zubnim implantima

Zubna proteza fiksirana na lokatorima – podrazumeva ugradnju između dva i četiri zubna implanta po vilici i kopčavanje dentalne proteze preko odgovarajućih nastavaka(lokatora). Razlike između proteze na zubnim implantima i fiksnog protetskog rada je u tome što je proteza manje komforna, ali je sa druge strane cenovno povoljnija i može da se skida, što olakšava održavanje.

Zubne proteze na Ball Atečmenima– su proteze koje se fiksiraju uglavnom na 2 implantata prethodno ugradjena. Postoje posebni nastavci specijalnog oblika koji se postavljaju na implantima, a u protezi posebna vrsta prstena od silikona koja fiksira protezu sa zubnim implantom.